top of page

(Vochtige) houten vloeren

TONZON vloerisolatie werkt conserverend op een houten vloerconstructie.

De vloer wordt warmer en droger. Een veel gestelde vraag van mensen, die overwegen een houten vloer te isoleren is, kan dit wel als er een dampremmende laag aanwezig is of zal worden aangebracht.

Dampremmende laag
Soms is een vloerafwerking sterk dampremmend (zeil) of is een dampremmende laag gebruikt om parket of laminaat te beschermen. Bij houten vloeren kan deze dampremmende laag schadelijk zijn voor de vloerconstructie wanneer de kruipruimte vochtig is. De Relatieve Vochtigheid (RV) van de houten planken zal hoger worden en langer hoog blijven omdat droging naar boven toe niet meer mogelijk is als gevolg van de dampremmende laag aan de bovenkant. Dit is vaak de oorzaak van houtrot. Het begint op die plaatsen waar minder warmte bij de vloer komt, zoals onder zware meubels en onverwarmde ruimtes.

Droge vloer
Het TONZON Vloerisolatiesysteem met Bodemfolie en Thermoskussens maakt een eind aan deze problemen (en de onzekerheid daarover). Is de vloer nu te vochtig dan wordt in twee fases gewerkt. Eerst wordt de Bodemfolie aangebracht, waarna de vloer kan indrogen. Vervolgens worden de Thermoskussens aangebracht. Hierdoor stijgt de vloerconstructie in temperatuur waardoor automatisch de RV van het hout daalt. Het hout is nu warm en droog ingepakt. Daarmee beschermt TONZON Vloerisolatie houten vloeren tegen houtrot wat wordt bevestigd door meer dan 30 jaar praktijkervaring. Uit diezelfde praktijkervaring blijkt dat TONZON ook betonvloeren beschermt tegen betonrot!

Het is eigenlijk net als het verven van hout. Men moet geen nat hout gaan verven, maar droog hout (denk aan deuren) kan men gerust aan beide kanten verven.

‘Werken’ van het hout
Omdat hout “werkt” kan het droger worden van een houten vloer ook nadelen hebben. Door het indrogen van de balken kunnen ze gaan ‘schotelen’ en daarbij vrijkomen van de onderslag balk. De vloer gaat dan ‘wiebelen’ als men er over heen loopt. Onder de vloer moeten dan enkele wigjes worden geslagen om de zaak weer stabiel te krijgen. Het is daarom aan te raden de kruipruimtes altijd toegankelijk te houden. Mensen die op de kale planken wonen en zien dat de kieren tussen de planken in de winter groter zijn dan in de zomer, kunnen een versterking van dit effect verwachten. Het, in de winter, drogen van de was in de woonkamer kan dit effect beperken. Daarnaast kan een goed afsluitende laklaag het effect beperken.

Waarom blijven Thermoskussens droog en wordt andere isolatie nat?
In de zomer komt warme vochtige lucht van buiten de kruipruimte binnen. De warme lucht zoekt zijn weg naar boven en koelt af tegen het isolatiemateriaal dat aan de onderkant bijna zo koud is als de kruipruimtebodem. Hierbij wordt vocht afgezet tegen/in het isolatiemateriaal. Wanneer het natte isolatiemateriaal in contact staat met hout kunnen condities ontstaan die Homezwam of houtrot een kans geven. 
Dat de Thermoskussens zelfs in de zomer droog blijven, is te danken aan het feit dat de folie waarvan de Thermoskussens zijn gemaakt, buitengewoon licht is (17 gram per m²). Deze bijzondere folie neemt onmiddellijk de temperatuur aan van de lucht die er tegenaan blaast. Deze lucht koelt nauwelijks af, zodat condensvorming op de Thermoskussens achterwege blijft. Wel is het zo dat in kruipruimtes met een geringe hoogte de warme buitenlucht in contact kan komen met de relatief koude Bodefolie. Er zal dan een film van condens op de Bodemfolie ontstaan. Dit is echter een tijdelijke kwestie. Zodra het weer wat kouder wordt, zal het zeil op de bodem weer opdrogen. Vocht dat door ventilatie naar binnen is gebracht, wordt door de ventilatie ook weer afgevoerd.

Lees verder:
Schimmel en huisstofmijt
Toepassing bij Vloerverwarming

Kijk voor meer informatie over het isoleren met Thermokussens op de website van Tonzon

bottom of page